Korealainen kalakeitto eli kalasoppaa namnamnam
Pro Kala ry on luonut Kalakeittopäivän kunniaksi herkullisen Kalasoppaa Namnamnam -reseptin, joka pohjautuu korealaiseen malguntang-kalakeittoon. Resepti on tehty yhdessä eteläkorealaisen ruokahifisti Dahn Kimin kanssa.
- Annosmäärä: 4 annosta
- Ruokavalio: Maidoton
Ainekset
- 400 g nahatonta vaaleaa kalaa (esimerkiksi ahventa, siikaa tai kuhaa)
- 1 litra vettä
- 1/3 kyssäkaalia
- 1/4 kiinankaalia
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 kevätsipulinvartta
- 2 siitakesientä tai herkkusientä
- 1 sipuli
- 100 g maustamatonta tofua
- 2 rkl soijakastiketta
- ripaus suolaa tai 3 ml kalakastiketta
- 1 rkl kokonaisia mustapippureita
- (2 tl Gochujang-chilitahnaa, 2 tl korealaista chilijauhetta, kourallinen mungpavun ituja)
Valmistusohje
Esivalmistelut
- Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Voit vaihtoehtoisesti käyttää 2 teelusikallista valmista valkosipulimurskaa.
- Kuori ja viipaloi kyssäkaali 3 x 4 cm kokoisiksi ja puolen sentin paksuisiksi ohuiksi suupaloiksi.
- Pilko kiinankaali samankokoisiksi paloiksi kuin kyssäkaali.
- Viipaloi siitake-/herkkusienet puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
- Leikkaa 1 kevätsipulin varsi 5–7 cm pituisiksi paloiksi lientä varten.
- Leikkaa loput kevätsipulista ohuiksi siivuiksi koristelua varten.
- Leikkaa tofu 4 cm x 5 cm:n kokoisiksi ja 1 cm:n paksuisiksi paloiksi.
Keiton valmistus
- Lisää keskikokoiseen kattilaan vesi, kokonainen sipuli kuorineen, kevätsipulit ja pippurit. Anna kiehua korkealla lämmöllä 7–10 minuuttia.
- Nosta sipuli, kevätsipulit ja pippurit pois liemestä. Lisää kyssäkaali ja kiinankaali kattilaan, anna kiehua 5 minuuttia.
- Huuhtele kala kylmässä juoksevassa vedessä ja kuivaa paperilla. Leikkaa kala reilunkokoisiksi paloiksi.
- Kun kasvikset ovat pehmeitä, lisää kalapalat, valkosipulimurska, sienet ja tofu kattilaan ja kiehauta.
- Lisää kattilaan vielä soijakastike ja ripaus suolaa. Jos haluat keittoon aitoa korealaista makua, käytä suolan sijaan kalakastiketta.
- Koristele keitto hienonnetulla kevätsipulilla.
- Mikäli haluat keitosta vielä ruokaisamman, nauti se keitetyn riisin kera, kuten korealaiset tekevät.
Vinkki! Jos haluat keittoon enemmän kasviksia, voit lisätä myös kourallisen mungpavun ituja. Jos haluat valmistaa tulisemman version, lisää vielä 2 tl korealaista gochujang-chilitahnaa ja kaksi teelusikkaa korealaista chilijauhetta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti