Kinuskikakku
Tämän jäädykekakun voit valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Tee kakkupohja kauramurotaikinasta. Yhdestä kakusta saat noin 10 annospalaa.
Pohja
- 1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)
Kostutus
- maitoa + vaniljasokeria
Täyte
- n.2 dl karpalo- tai puolukkahilloa tai raparperihilloa
- n.4dl karpaloita tai puolukoita ja vadelmia tai keitettyjä raparperipaloja
- 1dl kinuskikastiketta
- 1dl rouhittua kinuskikarkkia (esim. Daim)
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- ½ dl sitruunamehua
- 2½ dl kuohu- tai vispikermaa
Päälle ennen tarjoilua
- 2 dl kinuskikastiketta
- marjoja, joita täytteessä
- kinuskirakeita tms. kinuskista karkkia (esim. rouhittua Daimia)
Kinuskikastike
- 3 dl kuohukermaa
- 1½ dl sokeria
- 2 rkl siirappia
- 2 rkl voita tai margariinia
Valmistusohje
1. Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 min, varo paistamasta liikaa. Taikinapohja paistetaan irtovuoan pohjalla kypsäksi - ei liian kuivaksi. Anna jäähtyä! Muropohja tulee paistamisen jälkeen kostuttaa hyvin ennen täytteen laittamista vuokaan.
2. Sekoita kinuskikastike ja -karkit sekä tuorejuusto keskenään täytteeksi, mausta sitruunamehulla. Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen ja yhdistä siihen varovasti kinuskituorejuustoseos. Laita marjahillo ja marjat (tai raparperit) kostutetulle muropohjalle, joka on irtopohjavuoassaan. Kaada kinuskitäyteseos päälle. Jäädytä pakastimessa yön yli.
3. Ota juuri ennen tarjoilua pakastimesta pöydälle, irrota vuoka ja laita kakku tarjoiluvadille. Kaada kinuskikastiketta pinnalle. Koristele marjoilla ja kinuskirakeilla.
Mikäli kakkua ei tarjoilla seuraavana päivänä, sen voi jäädyttämisen jälkeen irrottaa vuoasta ja pakata isoon pakastepussiin. Torttu säilyy pakasteessa muutaman kuukauden esim. yllätysvieraiden varalle.
Vinkki 1: Voit tehdä kinuskikastikkeen myös itse alla olevalla ohjeella.
Vinkki 2: Kakkua ei ole pakko jäädyttää, käytä tällöin kakun kinuskitäytteen hyydyttämiseen liivatetta. Sulata 6 kpl vedessä ensin liotettuja liivatelehtiä ½ dl:aan kiehuvaa kermaa ja lisää seos hieman jäähtyneenä täytteeseen, anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Kinuskikastike:
Keitä kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa välillä hyvin sekoittaen, kunnes kuorrutus sakenee (puolisen tuntia). Lisää voi- tai margariininokare ja anna jäähtyä.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ylioppilaslakkipikkuleivät – Sarin upeat keksit ylioppilasjuhliin
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät