Haukipyörykät eli kvenellit ja rapukastike – Jyrki Sukulan suosikkiohje
Julkaistu
Jyrki Sukula paljasti Viiden jälkeen -ohjelmassa oman suosikkiohjeensa. Haukikvenellit ovat ranskalainen klassikkoruoka! Kuvituskuva: Shutterstock.
Haukikvenellit
- 100 g haukifilettä
- 1 dl kuohukermaa
- 1 kpl kananmunan valkuainen
- 2 g suolaa
- Sitruunakuorta
- Valkopippuria
- Cayennepippuria
Rapukastike
- 4 kpl kypsiä jokirapuja
- 1 tl tomaattipyrettä
- 50 g voita
- 1 kpl salottisipuli
- 2 kpl herkkusieni
- ¼ kpl porkkana
- Timjamin oksia
- laakerinlehti
- 4 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 rkl kermavaahtoa
Valmistusohje
Haukikvenellit ja rapukastike valmistuvat näin:
Haukipyörykät:
- Jäähdytä raaka-aineet.
- Jauha hauki tehosekoittimessa, lisää mausteet. Lisää rakenne rikottu valkuainen, sekoita. Lisää kerma, hitaasti valuttaen, sekoita. Paseeraa siivilän läpi.
- Muotoile lusikalla munamuotoisia kuulia, kypsennä suolalla maustetussa vedessä n. 6 – 8 min. Älä anna kiehua.
Rapukastike:
- Kuori rapujen pyrstöt ja sakset. Freesaa kuoret ja puolikas hienonnettu sipuli voissa.
- Lisää tomaattipyre, timjami, laakerinlehti ja herkkusienen jalat. Lisää valkoviini ja sen jälkeen vettä sen verran, että ravut peittyy. Hauduta n. 20 min ja siivilöi.
- Leikkaa ½ salottisipuli, herkkusieni, porkkana pieniksi kuutioiksi. Lisää päälle liemi, hauduta hetki, lisää hienonnetut ravunpyrstöt ja sakset. Tarkista maku ja tarjoile haukipyöryköiden kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti