Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vakuumikalassa piilee vakava terveysriski – ethän koskaan tee näin pakastetulle tuotteelle!

9:00Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia
Julkaistu 25.06.2018 11:40

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vakuumissa pakastettua kalaa ei koskaan tulisi sulattaa omassa pakkauksessaan. Tällä tavalla voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Katso videolta herkullisen grillilohen resepti! 

Vakuumipakatut kalapalat ovat käteviä ja helpottavat arkista ruoanlaittoa. Kaikesta helppoudestaan huolimatta kalan käsittelyyn kannattaa todella kiinnittää huomiota, sillä pakastettuihin tuotteisiin saattaa kätkeytyä todellinen terveysriski.

Riski kasvaa, kun lämpötila kohoaa yli +3-asteen

Harvat ihmiset tiedostavat, että pakastetun kalan sulattaminen sen omassa pakkauksessaan lisää botulismin, eli Clostridium botulinum -bakteerin tuottamien myrkyllisten aineiden aiheuttaman sairauden riskiä.

Nämä pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaa aiheuttavat bakteerit ovat anaerobisia, eli ne menestyvät hapettomissa olosuhteissa, kuten tyhjiöpakatuissa pakkauksissa. Kun lämpötila pakkauksessa nousee yli kolmen asteen, botulismin riski kasvaa. 

LUE MYÖS: Tyypillinen virhe on vakava terveysriski! Näin lämmität ruoan uudelleen oikein 

Riskiä voi kuitenkin pienentää poistamalla kalan vakuumipakkauksesta ennen sulatusta. Tämän avulla kala altistuu anaerobisten bakteerien viholliselle, eli hapelle. 

Kalan voi sulattaa omassa pakkauksessaan jääkaapissa, jos jääkaapin lämpötila pysyttelee alle kolmen asteen. Monissa kotitalouksissa jääkaapin lämpötila on asetettu liian korkeaksi, mikä lisää vakuumipakatun kalan terveysriskiä myös niissä tapauksissa, kun kalaa ei ole pakastettu. 

Lähteet: Evira, Health.com

Lisää aiheesta:

Ruotsalaisasiantuntijalta bakteerivaroitus: Koskee erityisesti lihatuotteitaPakastatko jauhelihaa? Älä tee näitä mokia – vaarana jopa ruokamyrkytysSäilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurataNyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettäUskomus pakastekalan huonommuudesta joutaa romukoppaan! Asiantuntija: Pakaste tuoretta kalaa parempi vaihtoehtoTyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?