Tiesitkö? Tästä syystä rusinat kelluvat simassa
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä vuoksi rusinat kelluvat siman pinnalla?
Makuja.fi otti selvää, miksi rusinat nousevat siman pintaan perinnejuoman valmistuttua. Elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia kertoi haastattelussa, että rusinoiden nousemista siman pintaan on pidetty jo pitkään merkkinä siitä, että sima on valmista.
– Sima tekeytyy perinteisesti jääkaapissa 5–6 päivän ajan, kunnes rusinat nousevat pintaan, Hopia toteaa.
– Se on hauska mittari. Se on sellainen kokemuksen myötä syntynyt hyvä signaali, Hopia jatkaa.
Rusinat kertovat hiilidioksidin määrästä simassa
Rusinat eivät suinkaan tunnista sitä, että siman maut ovat parhaimmillaan, vaan ne nousevat perinnejuoman pintaan hiilidioksidin vaikutuksesta. Vuosien saatossa on todettu, että siman hiilidioksidipitoisuus on optimaalinen siinä vaiheessa, kun hiilidioksidi jaksaa nostaa rusivat juoman pintaan.
– Rusinoiden nouseminen pintaan on merkki siitä, että simaan on syntynyt hiilidioksidia riittävästi, ja simasta on tullut kupliva juoma. Kun hiilidioksidi pakkautuu rusinoihin ja jää sinne rusinoiden sisään kikkiin, niin ne pullistuvat kaasun vaikutuksesta ja nousevat pintaan, Hopia selventää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti