Paras runebergintorttu: Katso makutestin voittaja ja Markus Hurskaisen torttuohje!
Perinteisesti kauppoihin alkaa joulukonvehtien jälkeen tulla eri valmistajien valmistamia kevättalven sesonkiherkkuja eli runebergintorttuja. Viiden jälkeen -ohjelmassa testattiin runebergintortut sekä jaettiin parhaat vinkit niiden valmistamiseen.
Fredrika Runebergin kerrotaan leiponeen torttuja aviomiehelleen, runoilija Johan Ludvig Runebergille.
Runebergin päivää vietetään helmikuun 5. päivänä.
Fredrikan kerrotaan tyydyttäneen leipomuksella aviomiehensä makeannälkää ja torttuun päätyi kaikkea, mitä kaapista löytyi. Itse runoilijan kerrotaan nauttineen torttunsa punssin kera.
Niinpä myös torttu perinteisesti kostutetaan sokeriliemellä ja punssilla tai vaihtoehtoisesti rommilla.
Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomari Markus Hurskaisen ohjeella valmistuu maistuva ja sopivan kostea runebergintorttu. Hurskainen jakoi ohjeensa Viiden jälkeen -ohjelmalle.
Nappaa alta Markus Hurskaisen runebergintorttujen resepti ja katso videolta Viiden jälkeen -ohjelman torttutesti!
Runebergintortut (10–12kpl isoja torttuja)
250 g huoneenlämpöistä voita 2,4 dl sokeria 4 munaa (220 g) 5 dl vehnäjauhoja (260 g) 1,5 dl korppujauhoja (tai rouhittua piparia tjms) 3 dl mantelijauhetta 1,25 dl rouhittua hasselpähkinää 2 tl leivinjauhetta 1 tl suolaa 1,5 rkl rouhittua kardemummaa 1 dl kuohu- tai vispikermaa 1 dl maitoa ½ tl karvasmanteliöljyä | Vaahdota pehmeä voi ja sokeri yleiskoneessa lavalla kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen edelleen vatkaten. Sekoita maito, kerma ja karvasmanteliöljy yhteen. Sekoita loput kuivat aineet yhteen ja lisää ne massan joukkoon muutamassa osassa vuorotellen maito-kermaseoksen kanssa. Nostele massa tasaiseksi. Voitele muotit hyvin vuokaspraylla tai voilla. Pursota tai lusikoi massaa muotteihin siten, että muottiin jää reilu sentti tilaa.
Paista torttuja 190-asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 20 minuuttia. Anna kypsien torttujen jäähtyä hetki, leikkaa ylimääräinen kohonnut osa tortusta sahalaitaveitsellä pois ja irroita tortut muoteista. Kostuta tortut välittömästi dippaamalla ne kuumaan kostutusliemeen. Anna jäähtyä ja koristele tortut lopuksi pumadalla ja vadelmahillolla. |
Kostutusliemi: 6 dl vettä 4,5 dl sokeria 1 dl punssia (tai rommia) | Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri. Lisää punssi. (Keitä alkoholi pois, mikäli tortut menevät tarjolle myös lapsille) |
Pumada: 3 dl tomusokeria ½ dl vettä 1 tl vaniljasokeria
Lisäksi: Vadelmahilloa Vuokasprayta tai voita muottien voiteluun | Sekoita pumadan kaikki ainekset yhteen ja laita valmis massa pursotinpussiin. |
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti