Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Purran tilanteesta: Ministereihin kohdistuvien uhkausten määrä on kasvussa

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) perui viikonlopun yleisötilaisuudet, kun tieto puolueen kansanedustaja Timo Vornasen rikosepäilystä tuli julkisuuteen. Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan mukaan Purralle oli jo aikaisemmin kerrottu turvallisuuspoikkeamista, jotka osuivat hyvin lähelle toritapahtumien ajankohtaa.

Hallituksen ministereihin kohdistuvat uhkaukset ovat lisääntyneet viime kuukausina, sanoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen

Asia nousi esiin viikonlopun aikana, kun tieto kansanedustaja Timo Vornasen (ps.) pidätyksestä ja rikosepäilystä tuli julkisuuteen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran piti tavata yleisöä Turun kauppatorilla lauantaina, mutta osallistuminen peruttiin vedoten "turvallisuuteen liittyvään kokonaisarvioon".

Sunnuntaina Purra kommentoi asiaa MTV Uutisille palattuaan Turun satamaan puolueen EU-vaaliristeilyltä.

– Kyse oli omaan turvallisuuteeni liittyvästä kokonaisarviosta, johon ainoastaan tämä Vornasen tapaus oli piste i:n päälle, hän sanoi.

Turvallisuusjohtaja: Ministerille on kerrottu ajankohtaan liittyvistä turvallisuuspoikkeamista

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen sanoo, että ministereiden turvallisuustilannetta arvioidaan aina osana isompaa kokonaisuutta ja yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

Mahdolliset uhka-arviot tuodaan ministereiden tietoon ja heidän kanssaan keskustellaan, mikä on paras tapa toimia kussakin tilanteessa.

MTV Uutiset kysyi Kurviselta, minkälainen uhka Purraan kohdistui viikonloppuna.

–  Kokonaisarvio on aina laajempi ja ministeri on ollut tietoinen tähän ajankohtaan liittyvistä turvallisuuspoikkeamista, jotka liittyivät hyvin lähelle tuota ajankohtaa, missä nämä suunnitellut toritapahtumat oli. Näin ollen tämä arvio, mihin on päädytty, niin se on täysin luonnollinen seuraus näistä tämmösiin ministerin henkeä ja terveyttä uhkaviin viesteihin tai tapahtumiin. Ja siinä mielessä  päätös [perua yleisötilaisuudet] on ihan luonnollinen, Kurvinen sanoo.

Ovatko muihin ministereihin kohdistuneet uhkaukset lisääntyneet?

–  Jos tarkastellaan tätä kevättä ja viime kuukausia niin kyllä tässä on tullut kansalaispalautetta laidasta laitaan. Jos arvioidaan negatiivissävytteistä palautetta ja erityisesti joitain ministerin henkeen ja terveyteen liittyviin uhkauksiin, niin kyllä niiden määrä on piirun verran nousussa.

Onko edustaja Vornasen rikosepäilyllä ollut vaikutusta turvallisuusarvioon?

– Yksittäisellä tapauksella ei tässä kohtaa varmastikaan ole, mutta nämä kaikki tapahtumat pitää laittaa isompaan kuvaan, ja siellä on erilaisia vaikuttavia tekijöitä, joita sitten katsotaan huolella yhdessä niin kuin tässäkin on tehty viime perjantaista lähtien. 

Kurvisen mukaan uhka-arviot tehdään aina huolella ja niiden kehitystä seurataan jatkuvasti. Mitään kohotettua uhka-arvioita ei ole voimassa, mutta erilaiset "indikaatiot ja reaalitapahtumat" vaikuttavat arvioon ministereiden turvallisuustilanteesta ja -järjestelyistä.

– Siihen vaikuttaa niin moni muu asia, että tätä kokonaisuutta en luonnollisesti pysty avaamaan. Kyllä lähitulevaisuus voidaan indikaatioiden perusteella nähdä siten, että ei tämä tästä helpommaksi ole ihan heti ole tulossa. Tähän liittyy monta muutakin asiaa. Sanotaanko, että huolellisesti katsotaan tilaisuudet  ihan kuten ennenkin. Sitten keskustellaan ministereiden kanssa, että miten viime kädessä toimitaan, Kurvinen sanoo.

Hänen mukaansa turvallisuusjärjestelyt ovat aina läsnä ministereiden tilaisuuksissa, vaikka ne eivät näkyisi yleisölle.
 

 


 

Lue myös:

    Uusimmat