Valtavia venäläistappioita – uutta tietoa Ukrainan hyökkäyksestä Krimillä

Videolla väitetään näkyvän Krimin niemimaan sotilaslentokentällä tapahtuneita räjähdyksiä 0:32
Videolla väitetään näkyvän Krimin niemimaan sotilaslentokentällä tapahtuneita räjähdyksiä. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Venäläislähteiden mukaan Ukraina käytti hyökkäyksessä yhdysvaltalaisvalmisteisia ATACMS-ohjuksia.

Krimin Dzhankoissa sijaitsevalle lentokentälle tiistaina tehdyssä iskussa tuhoutui tai kriittisesti vaurioitui neljä S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää, kolme tutkajärjestelmää, ilmatorjunnan komentokeskus ja ilmatilan tarkkailujärjestelmä, väittää Ukrainan armeija.

Väitteitä Venäjän kärsimistä tappioista ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Jos Ukrainan väitteet pitävät paikkansa, on kyse huomattavan tuhoisasta iskusta. Eilen myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi hyökkäyksestä Dzhankoin sotilaslentokentälle. Hän ei kuitenkaan esittänyt tappioväitteitä.

Venäjällä on kentällä tiettävästi myös Mi-8-, Mi-25M-, Mi-28- ja Ka-52 -helikoptereita, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War. Tiedossa ei kuitenkaan ole, että helikopterit olisivat kärsineet vaurioita hyökkäyksessä. Ukrainalaismedia Kyiv Postin (KP) mukaan iskun kohteena ollut kenttä on lähes 50 lentokoneen tukikohta. 

KP:n mukaan Dzhankoin sotilaslentokentällä tapahtui jopa kuusi massiivista räjähdystä. Hyökkäys tapahtui yöllä, media kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Venäläisväite: 12 ohjusta

Venäläiset sotabloggaajat ovat väittäneet Ukrainan käyttäneen iskussa yhdysvaltalaisvalmisteisia ATACMS-ohjuksia.

Itsenäinen venäläinen uutistoimisto Astra kuitenkin väitti Kyiv Postin mukaan, että iskut osuivat ammusvarastoon, mikä on aiheuttanut tulipaloja ja räjähdyksiä. Lentokentältä kerrotaan kuuluneen räjähdyksiä vielä useita tunteja varsinaisen hyökkäyksen jälkeen.

Venäläinen Rybar Force -Telegram-kanava sanoo Ukrainan hyökänneen kentälle noin 12 ATACMS-ohjuksella, jotka todennäköisesti laukaistiin Etelä-Ukrainan Hersonin alueelta.

Venäläiskanava väittää, että Yhdysvaltain RQ-4B Global Hawk -drone seurasi tapahtumia. Venäjän sotapropagandassa katsotaan, että Venäjä taistelee paitsi Ukrainaa, niin myös sitä tukevia länsimaita vastaan. Tiedossa on, että Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle aseavun lisäksi myös tiedustelutietoa. Yhdysvallat on kuitenkin kiistänyt suoraan osallistuvansa Ukrainan tekemiin iskuihin.

Kahden aallon hyökkäys

Hyökkäys tehtiin kahdessa aallossa, Rybar Force väittää. Ensimmäisessä aallossa oli seitsemän rypäleammuksilla varustettua ohjusta, joiden tarkoituksena oli tuhota lentokoneita ja aiheuttaa henkilötappioita.

Toinen, viiden ohjuksen aalto, puolestaan väitetysti suunnattiin polttoaine- ja ammusvarastoja vastaan, Rybar Force sanoo. Myös muut venäläiset sotabloggarit ovat väittäneet, että Ukraina käytti iskussa ATACMS-ohjuksia, Kyiv Post kertoo.

Sen enempää Ukrainan kuin venäläislähteidenkään väitteitä ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Lue myös:

    Uusimmat