Ukrainan sota ja Taiwanin kiristynyt tilanne esillä G7-maiden ulkoministerien kokouksessa Japanissa

G7:n ympäristöministerit lupasivat maidensa vauhdittavan fossiilisista polttoaineista luopumista.

Japaniin sunnuntaina saapuneiden rikkaiden G7-teollisuusmaiden ulkoministerien kokouksessa ei keskustelunaiheista ole pulaa. Kahden aiheen uskotaan kuitenkin dominoivan keskusteluja: Ukrainan sodan ja Taiwanin kiristyneen tilanteen.

Isäntämaa Japani on korostanut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan osoittavan, että myös Aasiassa on oltava erityisen valppaina.

– Japanin kanta Ukrainaan on, ettei Euroopan ja Tyynenmeren alueen turvallisuudesta voida keskustella erillisinä asioina. Ne ovat kytköksissä toisiinsa, Japanin hallituksen edustaja sanoi ennen neuvottelujen alkua.

G7-maat ovat toistuvasti varoittaneet, ettei Kiinan tule yrittää Taiwanin miehittämistä. Yhteiseen linjaan tuli kuitenkin särö. kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi Kiinan-matkansa jälkeen, että Euroopan tulisi välttää sotkeutumista kriiseihin, jotka eivät sille kuulu.

Ranskan presidentinkanslia on sittemmin yrittänyt korjailla Macronin sanomisia, ja toistellut, ettei Ranskan linja ole muuttunut. G7-maiden odotetaankin julkistavan uuden varoituksen, jossa kehotetaan Kiinaa olemaan yrittämättä vallitsevan tilanteen muuttamista voimakeinoin.

Ukrainasta yksimielisyyden saavuttaminen lienee helpompaa, mutta ryhmän ei odoteta julkistavan uusia merkittäviä toimia lisättäviksi nykyisiin Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

– Tulemme terävöittämään sitoutumistamme. Nyt on tarpeen näyttää Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että olemme päättäväisiä eikä hän tule saavuttamaan tavoitteitaan näännyttämällä ja uuvuttamalla, sanoi Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

Fossiilisista eroon aiottua nopeammin

Ennen ulkoministereitä kokoustaneet G7-maiden ympäristöministerit korostivat maidensa luopuvan fossiilisista polttoaineista entistäkin nopeammin ja kehottivat muita maita samaan.

Italian, Japanin, Kanadan, Ranskan, Saksan, Britannian ja Yhdysvaltain ilmastoministerit eivät kuitenkaan asettaneet uusia takarajoja saastuttavista energianlähteistä, kuten kivihiilestä, luopumiselle.

Ministerien lausunnon mukaan energiajärjestelmien hiilineutraalius saavutettaisiin viimeistään vuonna 2050.

Lue myös:

    Uusimmat