Tiedusteluvalvontavaltuutettu kertoo, kuinka tiedustelupalveluita pidetään silmällä: "Ideana on, että..."

Rikostoimittajat: Supon ja Puolustusvoimien virkarikosepäilyt 10:14
MTV:n rikostoimittajat keskustelivat Supon ja Puolustusvoimien virkarikosepäilyistä keskiviikkona.

Valtakunnansyyttäjän toimisto tutkii parhaillaan Suojelupoliisin ja Puolustusvoimien tiedustelutoiminnan yhteydessä epäiltyjä virkarikoksia.

Sysäys syyttäjän tutkintaan tuli tiedusteluvalvontavaltuutetun toimistosta. Tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakonen kertoo MTV:lle, että tieto Supoon liittyvästä asiasta tuli hänen toimistolleen Supolta itseltään.

– Suojelupoliisi itse ilmoitti viime vuoden lokakuussa asiasta, joka oli heidän mielestään sellainen, että olisi hyvä, jos tiedusteluvalvontavaltuutetun olisi hyvä sitä selvittää. Tämän vuoden helmikuussa Suojelupoliisi ilmoitti vielä toisesta asiasta, joka liittyi samaan asiakokonaisuuteen. 

Tapauksen tutkinnanjohtajat ovat todenneet, että samassa esitutkinnassa selvitetään myös sotilastiedusteluun liittyviä asioita. 

– Siis sitä, onko sotilastiedustelun toiminnalla joku liittymäkohta Supoon liittyvässä asiassa. Sotilastiedustelu ja puolustusvoimien toiminta ei ollut meidän alustavassa selvitystyössä esillä.

Tiedusteluvaltuutetun keskeinen tehtävä on valvoa Suomen siviili- ja sotilastiedustelun lainmukaisuutta. Hakonen ei avaa, kuinka monta valvonta-asiaa hänen toimistollaan on vuosittain.

– Ideana on, että tarkastamme kaikki tiedusteluviranomaisten omat päätökset, kun he päättävät jotain tiedustelumenetelmää käyttää. Samoin osallistumme kaikkiin Helsingin käräjäoikeuden käsittelyihin, joissa käsitellään sellaisia asioita, joihin tiedusteluviranomainen tarvitsee tuomioistuimen luvan.

Hakonen kertoo, että hänen toimistollaan ei ole enää käynnissä Suojelupoliisiin liittyvää selvitystä, vaan asia on siirtynyt kokonaisuudessaan esitutkintaviranomaiselle eli syyttäjälle.

– Toki sitten käymme tulokset läpi, kun esitutkinta valmistuu.

Lue myös:

    Uusimmat