Liikenteen melu on terveydelle haitallista

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan, millaisia ovat aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet.

Meluasiantuntijoiden uusimman analyysin mukaan liikenteen melu on yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä aivoverenkiertohäiriöihin. 

Kansainvälinen ryhmä meluasiantuntijoita useasta maasta löysi vahvaa näyttöä liikenteen melun yhteydestä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä aivoverenkiertohäiriöihin analysoimalla uutta epidemiologista dataa. Tutkijat vetoavat liikenteen melun tunnustamista yhdeksi riskitekijäksi sydän- ja verisuonisairauksille. 

Analyysin tulokset julkaistiin AHA Journals Circulation Research -julkaisussa. 

Liikenteen melu sairastuttaa ja lisää kuolleisuutta

Liikenteestä kantautuva meteli, etenkin yöaikaan, johtaa unen katkonaisuuteen ja lyhenemiseen, stressihormonitasojen nousuun sekä oksidatiiviseen stressiin. Nämä tekijät edistävät verisuonisairauksia, tulehdusta ja korkeaa verenpainetta. WHO:n mukaan yli 1,6 miljoonaa tervettä elinvuotta menetetään vuosittain liikenteen melun vuoksi.

Analyysi osoittaa, että jokaista kymmentä desibeliä kohden sydän- ja verisuonitautien, kuten sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja sydänvian, riski nousee 3,2 prosentilla. 

– Meille on tärkeää, että liikenteen melu on vihdoin tunnistettu sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi vahvan näytön ansiosta, kommentoi tutkimuksen pääkirjoittaja professori Thomas  Münzel Mainzin yliopistosta tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat