Jihadistit värväävät jengiläisiä terroristeiksi Ruotsissa – "Paljon kokemusta väkivallan käytöstä"

Miksi terroristijärjestöt haluavat rekrytoida jengiläisiä? Tutkija kertoo, miksi kiinnostus jihadismiin kasvaa 1:06
Jutun alussa olevalla videolla Nilsson kertoo kuitenkin, miten Venäjän tapahtumat ovat olleet tärkeä vauhdittaja jihadismille. Tilanne ei kuitenkaan ole hänen mukaansa yhtä paha tilanne kuin Syyrian sisällissodan aikaan.

Jihadistiset liikkeet pyrkivät rekrytoimaan Ruotsissa toimivia jengirikollisia, arvioi konfliktitutkija Marco Nilsson Jönköpingin yliopistosta.

Erilaisten arvioiden mukaan Ruotsissa on noin 14 000 erilaisiin jengeihin kuuluvaa henkilöä, ja niihin kytkeytyviä ihmisiä on huomattavasti enemmän. 

Jihadistiseen terrorismiin erikoistunut tutkija Nilsson kertoo, että rikolliset ovat hyvin haluttu ryhmä terroristien rekrytointiin.

– Jos jihadistit pystyvät rekrytoimaan jengien jäseniä, he saavat ihmisiä, joilla on paljon kokemusta väkivallan käytöstä ja jotka tietävät, kuinka saada automaattiaseita ja räjähdysaineita käsiinsä, Nilsson kuvailee Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kiinnostus jihadismiin nousussa

Näyttöjä rikollistaustaisten liittymisestä ääriliikkeisiin on myös vanhastaan. Syyrian sisällissodan aikana suurella osalla alueelle taistelemaan lähteneistä oli rikollinen tausta, joka osoittaa ryhmän merkityksestä jihadistisessa rekrytoinnissa.

Kiinnostus jihadismia kohtaan on Nilssonin mukaan nousussa Ruotsissa. Kiinnostusta lisäsivät Koraanin poltot Ruotsissa ja kiristynyt tilanne Lähi-idässä. 

Jutun alussa olevalla videolla Nilsson kertoo kuitenkin, miten Venäjän tapahtumat ovat olleet tärkeä vauhdittaja jihadismille. 

Tilanne ei kuitenkaan ole hänen mukaansa yhtä paha tilanne kuin Syyrian sisällissodan aikaan. Koko haastattelun voit katsoa alta.

Jengiläisiä rekrytoidaan Ruotsissa terroristeiksi – nyt uhka leijuu Euroviisujenkin yllä 7:35

Lue myös:

    Uusimmat