Järkyttävät huhut levisivät 24-vuotiaan ME-miehen kuolemasta – olympiavoittaja elää nyt pelossa: "He polttavat perheeni"

Kaksinkertainen olympiavoittaja Eliud Kipchoge kertoo joutuneensa pelkäämään perheensä puolesta, kun salaliittoteoriat pääsivät valloilleen maratonin maailmanennätysmiehen Kelvin Kiptumin tapaturmaisen kuoleman jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa esitettyjen teorioiden mukaan Kipchogella, 39, oli osallisuutta Kiptumin kuolemaan, koska 24-vuotiaana menehtynyt kenialainen oli noussut haastamaan veteraania maratonin herruudesta.

Kiptum kuoli auto-onnettomuudessa tämän vuoden helmikuussa vain neljä kuukautta maailmanennätysjuoksunsa jälkeen.

Kipchoge avautuu BBC:lle helvetillisistä kokemuksistaan Kiptumin kuoleman jälkeen.

– Se oli karmein uutinen elämässäni.

– Olin järkyttynyt, että ihmiset sosiaalisessa mediassa sanoivat "Eliudin olleen osallisena tämän pojan kuolemassa", Kipchoge kertoo.

– Sain paljon pahoja uhkauksia; että he polttavat (harjoitus-) leirin, he polttavat sijoituskohteeni kaupungissa, he polttavat taloni, he polttavat perheeni.

– Niin ei tapahtunut, mutta sellainen maailma on tällä hetkellä.

Kipchoge välitön reaktio perättömiin väitteisiin ja uhkauksiin oli tarkistaa, onko hänen perheensä turvassa.

– Minulla ei ollut voimia mennä poliisin luo ja kertoa olevani vaarassa. Joten huolehdin vain siitä, että käskin perhettäni olemaan erityisen tarkkaavainen ja varovainen.

Kipchoge kertoo myös huolestuneensa koulumatkaansa itsenäisesti taittaneiden lastensa puolesta.

– Joskus he pyöräilevät, mutta meidän piti estää heitä, koska koskaan ei voi tietää, mitä voi tapahtua. Me aloimme viedä heitä ja hakea heitä iltaisin.

– Tyttöni oli sisäoppilaitoksessa, mikä oli positiivista, koska hänellä ei ollut pääsyä sosiaaliseen mediaan, mutta pojilleni oli kova paikka lukea "isän tappaneen jonkun".

"En ole voinut luottaa keneenkään"

Kipchoge kertoo menettäneensä peräti 90 prosenttia ystävistään perättömien väitteiden vuoksi.

– Oli todella tuskallista huomata, että jopa omat läheiseni, harjoituskaverini ja ne, joihin olen yhteydessä, levittivät minusta pahaa, Kipchoge avautuu.

Kaikesta kirjoittelusta huolimatta Kipchoge ei kuitenkaan halunnut tehdä erityisjärjestelyjä oman turvallisuutensa takaamiseksi.

– Meidän lajissamme ei harjoitella salilla, vaan juostaan ulkona. Kävelen kaduilla vapaina.

Myöskään sosiaalisesta mediasta Kipchoge ei halunnut perääntyä häirikkökirjoitusten vuoksi.

– Pidän tilini. En tehnyt mitään.

Kolmatta olympiakultaansa Pariisissa tavoitteleva Kipchoge kertoo KOK:n ottavan askeleen oikeaan suuntaan, kun se on ilmoittanut kitkevänsä törkyviestejä Pariisin olympialaisten aikana sosiaalisesta mediasta tekoälyn avulla.

Kipchogen kohdalla vahinko on kuitenkin ehtinyt jo tapahtumaan.

– Tapahtuneen jälkeen en ole voinut luottaa keneenkään. En edes omaan varjooni, Kipchoge sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat