Historiallinen kaksoisvoitto Suomeen – naiset kahmivat komean palkintopotin

Eveliina Salonen ja Henna Blomroos heittivät kaksoisvoittoon frisbeegolfin arvoturnauksessa sunnuntaina Illinoisin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Salosesta tuli samalla ensimmäinen kotimainen pelaaja, joka juhlii voittoa major-kilpailussa lajin synnyinmaassa.

Champions Cupin naisten sarjan ykköstila tuli neljän kierroksen yhteistuloksella 268 heittoa (8 alle parin).

– Tuntuu todella hyvältä. Olen ylpeä, että pystyin pitämään johtopaikkani koko päivän. Tärisin ensimmäiset kaksi ja viimeiset neljä väylää, Salonen kertoi STT:lle.

Blomroos ja Yhdysvaltain Ohn Scoggins hävisivät Saloselle yhden heiton. Kolmoisvoittokaan ei ollut kaukana, sillä Silva Saarinen (–6) täydensi sinivalkoista päivää nelossijallaan.

– Pistivät kovaa painetta minulle. Upeaa, että pystymme näyttämään jenkeille, että Suomesta tulee.

Kilpailusta jaetaan hieman eri summat kuin oli aluksi ilmoitettu. Salonen kuittaa 9 500, Blomroos 6 000 ja Saarinen 3 300 dollaria.

Askeleen edellä

Salonen, 24, on noussut urallaan yhdeksi suomalaisen frisbeegolfhistorian päähenkilöistä. Hän on saavuttanut useita merkkipaaluja ennen muita.

Vuonna 2018 Salonen heitti mestariksi major-kilpailussa Tshekissä. Seuraavassa helmikuussa hän voitti niin ikään ensimmäisenä suomalaisena Yhydsvaltain-kiertueella.

Suomalaistähden kirkkain loisto oli kateissa koronatauon jälkeen, kunnes kuluvan kauden avauksesta Floridassa irtosi helpottava voitto.

– Kolme kautta valui viemäriin putin takia. Enää ei tule todella lyhyitä epäonnistumisia tai useita yhdellä greenillä, Salonen taustoitti.

Huimasta potentiaalista kertoo, että Salonen oli Champions Cupissa vain keskivertoputtaaja ja voitti heti.

– En tosin nytkään ollut lähellekään tyytyväinen, hän huomauttaa.

Outo kakkossija

Niklas Anttilalla oli mahdollisuus täydentää historiallisia suorituksia, kun hän lähti päätöspäivään neljänneltä sijalta avoimessa luokassa. Yksikään suomalaismies ei ollut toistaiseksi voittanut frisbeegolfin major-kilpailua.

Vieläkään ei ollut 22-vuotiaan kuopiolaisen vuoro: yhteistulos –11 toi uran kolmannen kakkossijan arvokilpailussa. Yhdysvaltain Andrew Presnell oli neljä heittoa etevämpi.

– En ollut tarpeeksi hyvä. Tuntuu oudolta, että riitti edes toiseksi, Anttila pohti.

Presnell tienaa uransa ensimmäisestä suurvoitosta 15 000 dollaria. Anttilakin saa mukavat 9 500.

Vaikka kärki on kovempi ja laajempi kuin koskaan aiemmin, parhaat kotimaiset pelaajat pärjäävät ennennäkemättömän hyvin. Esimerkiksi Anttilan kolmessa kakkossijassa edellä ja heti perässä on ollut eri pelaajia.

– Koen, että olen maailman parhaita. En ole mielestäni ikinä altavastaaja.

Ruotsin Jesper Lundmark on pysynyt jo puolitoista vuosikymmentä yksin ei-yhdysvaltalaisten major-voittajien listalla avoimessa luokassa. Naisissa ylivoimaista rintamaa ovat rikkoneet Salosen lisäksi nykyinen maailman ykköspelaaja Viron Kristin Tattar sekä Ruotsin Birgitta Lagerholm 2000-luvun alkupuoliskolla.

Euroopan avoimet heinäkuussa Nokialla ja Tampereella on muun maailman seuraava mahdollisuus lyödä kiilaa lajin arvoturnauksissa.

Lue myös:

    Uusimmat