HIFK:n jättänyt Tobias Salmelainen tylyttää hurjan kohuväitteen: "Olen tosi pettynyt"

HIFK:n urheilujohtajana lähes seitsemän vuotta toiminut Tobias Salmelainen jättää tehtävänsä. Salmelainen avaa ratkaisunsa taustoja MTV Urheilun haastattelussa.

HIFK tiedotti tänään torstaina, että Salmelainen on irtisanoutunut toimestaan. Uuden urheilujohtajan rekrytointiprosessi on aloitettu.

HIFK jäi tällä kaudella puolivälieriin, kun Pelicans kellisti joukkueen seitsemässä ottelussa. Salmelaisen toimikauden aikana HIFK voitti kaksi pronssia, mutta finaaliin se ei kertaakaan edennyt.

Seuran jättävä Salmelainen kertoo olevansa ratkaisunsa jälkeen tunteikkaassa tilassa.

– Kiitollinen ja etuoikeutettu olo, kun olen saanut olla HIFK:n urheilujohtajana niin pitkään. Pettymys oli tämän kauden osalta itsellenikin hemmetin rankka. Oli tosi luottavainen olo joukkueeseen ennen pudotuspelejä, sitten se päättyy noin. Se on ollut tosi kova pala nieltäväksi. Raskas pariviikkoinen tässä, kun on prosessoinut kautta ja käynyt sitä läpi. Vetää edelleen tunteet pintaan. 

Paljonko tämän kauden ja aiempien kausien urheilullinen tulos määritti tätä ratkaisuasi? Onko taustalla muitakin asioita?

– Fakta on se, että tähän (kauteen) lyötiin paljon kiinni. Itse henkilökohtaisestikin löin sieluni tähän vuoteen. Tiesin, että pitää olla erinomainen jengi, joka voittaa meidät neljä kertaa seitsemästä. Me kohdattiin se vastustaja nyt ensimmäisellä kierroksella. Uskon, että prosessoin tätä tyhjyyden tunnetta vielä hetken aikaa.

Olisiko sinulla ollut seuran tuki jatkaa työssäsi?

– Tuohon en voi vastata itse. En ole mitään indikaatioita saanut, että ei olisi ollut. Tähän päivään asti olen saanut tehdä täydellä luottamuksella tätä työtä, siitä olen kiitollinen.

Saitko mielestäsi operoida urheilujohtajan tehtävässäsi haluamallasi tavalla? 

– Ihan täysin. HIFK:ssa on maagisen upeat ihmiset töissä. Johdon luotto ja kaikki. Olen äärimmäisen kiitollinen tuesta ja luottamuksesta, miten olen saanut tehdä omaa työtäni. 

Löydätkö tässä vaiheessa selkeitä syitä sille, miksi menestys kiersi HIFK:ta vuosiesi aikana?

– Jos tietäisin, niin se olisi tässä 6,5 vuoden aikana korjattu. Tämä on urheilua. Sarjassa on ensi vuonna 15 muutakin joukkuetta, jotka haluavat voittaa ihan yhtä kovasti. SM-liigassa on helvetin paljon hyviä urheilujohtajia, jotka tekevät työnsä todella pedantisti. Minulla on kova arvostus heitä kohtaan. Sen kanssa kamppailen, että mitä olisin voinut tehdä toisin, että oltaisiin ansaittu enemmän. 

Kuinka pitkälle ehdit rakentaa HIFK:n joukkuetta ensi kauden osalta?

– Suomessa rakennetaan joukkueet aikaisessa vaiheessa. Joukkue on ihan hyvällä mallilla sille, joka seuraavaksi siihen hyppää. Vaihtuvuus on iso, kun oli paljon pelaajia, kun oli paljon loukkaantumisia. Myös iso osa runkoa säilyy. Toivon, että HIFK-fanit ja yhteisö asettuvat tuon joukkueen taakse. 

Kuinka paljon julkinen kritiikki on vuosien varrella vaikuttanut sinuun?

– Se on kasvattanut minua. Se on ollut etuoikeutettu asema. Kiitän kaikesta kritiikistä, kiitos, että ihmisiä kiinnostaa. Olen iloinen, että mielipiteet tuodaan julki. Ihmisillä on siihen oikeus. Minulla on kova ja paksu nahka. Sen oppi tässä, että kestän sen kritiikin. 

Yksi kevään isoista puheenaiheista oli Hufvudstadsbladetin uutinen, jonka mukaan olisit halunnut Olli Jokisen HIFK:n uudeksi päävalmentajaksi, mutta seuran hallitukselle se ei sopinut. Miten kommentoit tätä väitettä?

– Normaalisti en kommentoi huhuja. Olen yllättynyt, että media julkaisee tänä päivänä huhupuheita. Tuo on ihan täysi uutisankka, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Olen tosi pettynyt HBL:ään, että he julkaisevat tuollaista. Vähän parempaa faktojen tarkistusta ensi kerralla.

Koetko, että tämä uutisointi vaikutti jollakin tavalla seuran sisäisesti?

– Ei vaikuttanut. Seuran sisällä me olemme olleet hemmetin vahvoja koko ajan. Eikä se vaikuta minun ja Villen (Peltonen) suhteeseen. Se oli alatyylinen veto, ja suhteellisen raukkamainen. En itse pysty käsittämään, että miten julkaistaan asiaa suullani ilman, että minulle tai kellekään osalliselle soitetaan. 

Näetkö, että HIFK voi saavuttaa tavoitteensa tulevaisuudessa Ville Peltosen alaisuudessa?

– Uskon ihan täysin siihen. Se kritiikki, mikä meidän päävalmentajaan kauden aikana kohdistui, oli ihan kohtuuton. Tämä henkilöityy tänä päivänä niin vahvasti päävalmentajaan. Siitä meidän pitäisi pyrkiä pääsemään irti. Me unohdamme, että siellä on myös pelaajat pelaamassa. Vastuussa ovat urheilujohtaja, valmennus ja pelaajat. 

Oletko ehtinyt miettimään, mitä haluat tehdä jääkiekon parissa seuraavaksi?

– En ole laajemmin vielä ajatellut. Olen avoin ihan kaikelle. Tiedän, että kaikkeni annan, mitä ikinä teenkään. En tiedä, mitä tulevaisuus tuo, mutta se tuo sen, mitä ansaitsen. Tämän kokemuksen myötä tiedän myös paremmin, mikä on ammattitaitoni tällä alalla. Otan hetken happea ja sitten laitan itseäni taas 110-prosenttisesti likoon. 

Lue myös:

    Uusimmat