Gazan tulitauko pöydällä maanantaina – Hamasin delegaatio matkaa Kairoon

MTV Israelissa: Länsirannan siirtokuntalaisten väkivalta kiihtyy 2:12
Katso videolta, miten tilanne Länsirannalla on muuttunut sodan alkamisen jälkeen

Äärijärjestö Hamasin edustajat matkustavat maanantaina Egyptiin neuvottelemaan tulitauosta Gazaan.

Nimettömänä pysyttelevän Hamasin edustajan mukaan Hamas aikoo antaa Kairossa vastauksensa Israelin tuoreimpaan vastehdotukseen aselevosta. Hamasin edustaja ei tarkentanut viimeisimmän tulitaukoehdotuksen sisältöä. Gazan tulitaukoneuvottelut ovat jatkuneet tuloksettomina jo kuukausia. 

Neuvotteluiden välittäjinä toimivat jälleen Egypti ja Qatar, jotka pyrkivät myös estämään Israelin hyökkäyksen Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin.

Osapuolet ovat olleet kaukana toisistaan

Toistaiseksi Israel ja Hamas ovat olleet tulitaukoneuvotteluissa kaukana yhteisestä sävelestä. Israel on suostunut vain väliaikaiseen rauhaan vapauttaakseen panttivangit ja salliakseen humanitaarisen avun pääsyn Gazaan. Maan johto on vannonut, että operaatio Gazassa loppuu vasta, kun Hamas on tuhottu. 

Hamas puolestaan haluaa pysyvän aselevon sekä lupauksen Israelin joukkojen vetäytymisestä Gazan kaistalta. Neuvotteluiden yhtenä päävälittäjänä toimiva Qatarin pääministerin neuvonantaja ja ulkoministeriön tiedottaja Majed al-Ansari sanoi aiemmin, että osapuolilla ei ole tällä hetkellä riittävästi sitoutumishalua neuvotteluihin.

Hamasin ja Israelin välinen sota on kestänyt jo yli puoli vuotta ja yli 34 000 palestiinalaista on saanut sen aikana  surmansa. Hamasilla on edelleen yli 100 israelilaista panttivankia. 

Myös Israelin johdossa erimielisyyttä

Reutersin mukaan Israelin ulkoministeri Israel Katz sanoi lauantaina, että Israel voisi peruutaa hyökkäyksensä yli miljoonan palestiinalaisen asuttamaan Rafahiin, jos sopimus panttivankien vapauttamiseksi saataisiin solmittua. 

Israelin kansallismielinen valtiovarainministeri Bezalel Smotrich vaati puolestaan sunnuntaina pääministeri Benjamin Netanjahua olemaan perääntymättä hyökkäyksestä Rafahiin. Smotrichin mukaan Egyptin ehdotuksiin suostuminen olisi “nöyryyttävä tappio”. 

Vain Yhdysvallat voisi estää 

Israelin läheinen liittolainen Yhdysvallat sekä muut länsimaat ovat vaatineet Israelia olemaan hyökkäämättä Rafahiin siviiliuhrien välttämiseksi. 

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mukaan vain Yhdysvallat voi estää Israelin suunnitteleman maahyökkäyksen Rafahiin. 

Abbas vetosi Yhdysvaltoihin Maailman talousfoorumin ylimääräisessä kokouksessa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Abbas sanoi odottavansa hyökkäystä Rafahiin lähipäivinä ja totesi samalla, että pienimuotoinenkin isku pakottaisi Rafahiin saapuneet palestiinalaiset pakenemaan Gazan kaistalta. 

– Tämä olisi Palestiinan kansa suurin katastrofi koko historiamme aikana, Abbas sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Lue myös:

    Uusimmat