Euroviisu-esiintyjän palestiinalaishuivista sanasota – "Minun silmissäni vain rasismia"

Palestiinalaissukuinen artisti Eric Saade on kritisoinut voimakkaasti Israelin osallistumista kilpailuun.

Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin aloitusnumerossa 7. toukokuuta nähtiin poliittinen kannanotto, kun numerossa laulanut Eric Saade esiintyi palestiinalaishuivi ranteessaan.

Vuonna 2011 Ruotsia Euroviisuissa edustanut Saade esitti avausnumerossa viisukappaleensa Popular. Hänen ranteeseensa oli kiedottu mustavalkoinen keffiyeh-huivi, jota on käytetty solidaarisuuden symbolina palestiinalaisille.

Ruotsalainen Saade on kritisoinut voimakkaasti Euroopan yleisradioliitto EBU:ta siitä, että Israel saa osallistua Euroviisuihin. Laulajalla on isänsä puolelta palestiinalaiset sukujuuret.

Ruotsalaislehti Expressenille antamassaan kommentissa Euroopan yleisradioliitto EBU pahoitteli Saaden toimintaa semifinaalissa.

– Euroviisut on live-esitys. Kaikki esiintyjät ovat hyvin tietoisia kilpailun säännöistä, ja pahoittelemme, että Eric Saade päätti tinkiä siitä ajatuksesta, että kilpailu olisi neutraali.

Näin Saade vastaa

Saade vastasi kritiikkiin Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle lähettämässään tiedotteessa.

– Sain huivin isältäni pikkupoikana, jotten koskaan unohtaisi, mistä perheeni on kotoisin. Silloin en tiennyt, että jonain päivänä sitä kutsuttaisiin "poliittiseksi symboliksi". Se on kuin kutsuisi taalainmaanhevosta poliittiseksi symboliksi, Saade kirjoitti tiedotteessa.

– Minun silmissäni se on vain rasismia. Halusin vain olla inklusiivinen ja pukea jotain, joka on aitoa minulle, mutta EBU näyttää pitävän etnisyyttäni kiistanalaisena, hän jatkoi.

EBU:n kannanotto ei Saaden mielestä "sano mitään minusta, mutta kaiken heistä".

– Sanon Euroviisujen sloganin: Musiikki yhdistää, Saade toteaa tiedotteessa.

Israelin osallistumiseen on kohdistunut laajaa vastustusta sen Gazassa käymän sodan vuoksi.

Saade on muun muassa kutsunut EBU:n toimintaa häpeälliseksi ja Euroviisujen slogania "United by music" vitsiksi.

Uutistoimisto TT:lle aiemmin antamassaan kirjallisessa lausunnossa Saade kommentoi, että hän osallistuu viisuihin vain esiintyäkseen faneilleen, ja että hänestä tuntuu erityisen tärkeältä olla paikalla tänä vuonna.

MTV Uutiset on paikalla Malmössä seuraamassa Euroviisuja. Millainen tunnelma ennen ensimmäistä semifinaalia oli? Katso: 

Windows95manin kohtalo ratkeaa illan semifinaalissa - miltä näyttää lopullinen esitys? 6:41
Windows95manin kohtalo ratkeaa illan semifinaalissa – miltä näyttää lopullinen esitys?

Lue myös:

    Uusimmat