Rajavartijan epäillään myyneen poliisin tietoja huumerikollisille: "Onko mitää nimeä tai asiaa mitä toi kaveri tsiigais sieltä"

STT:n tietojen mukaan rajavartijana työskennelleen miehen epäillään myyneen poliisin tietoja huumerikollisille. Epäily liittyy syytteisiin, joista Yle uutisoi viime viikolla.

Jutussa on entisen rajavartijan lisäksi syytettynä mies, joka sai viime vuonna pitkän vankeustuomion isossa FBI-operaatioon liittyvässä huumejutussa.

Kyse oli suurimmasta jutusta, joka Suomessa paljastui Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämän huijausviestisovelluksen avulla. Poliisin mukaan Virosta ja Espanjasta johdettu organisaatio toi Suomeen huumeita noin sadanmiljoonan euron arvosta kesän 2020 ja kesän 2021 välillä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi jutussa kaikkiaan lähes 60 ihmistä erimittaisiin vankeusrangaistuksiin.

Käräjäoikeuden mukaan tuomitulla miehellä oli viranomaiskontakti, joka oli hankkinut rikollisille tietoja käynnissä olevista poliisitutkinnoista.

– Onko mitää nimeä tai asiaa mitä toi kaveri tsiigais sieltä, sillä joulun pyhinä hyvin aikaa katsella. Sanon et käy nii hyvin läpi ku mahdollista. Tekee koosteen mitä siellä on ollu tapetilla, mies kirjoitti yhdelle rikoskumppaneistaan joulukuussa 2020.

STT:n tietojen mukaan rajavartijana työskennellyt mies oli tämä kontakti. Rajavartiolaitos ja poliisi ovat molemmat esitutkintaviranomaisia ja tekevät yhteistyötä. Tämän vuoksi mies pääsi työssään Rajavartiolaitoksella käsiksi myös poliisin tietojärjestelmiin.

Käräjäoikeuden mukaan kontakti toimitti tietoja ainakin loppuvuodesta 2020 kevääseen 2021.

Irtisanottiin marraskuussa 2022

Mies oli ollut Rajavartiolaitoksen sotilasvirassa vuodesta 1995 lähtien. Rikosepäilyjen takia hänet pidätettiin virasta toissa vuoden maaliskuussa ja irtisanottiin saman vuoden marraskuussa.

Rajavartiolaitoksen irtisanomispäätös on rikosepäilyjä koskien salattu, mutta julkisista osioista ilmenee, että miehen menettelyä pidettiin erittäin vakavana.

– Esitutkintapöytäkirjoista ilmenevä, edellä todettu menettelynne ja käyttäytymisenne (salattu osuus) on mahdollisesta myöhemmästä rikosoikeudellisesta arvioinnista riippumatta rikkonut jo sellaisenaan erityisen moitittavalla tavalla edellä todettuja velvoitteitanne käyttäytyä virkamiehenä ja rajavartiomiehenä niin työssä kuin vapaa-ajallannekin asemanne ja erityistä luottamusta vaativien tehtäviänne edellyttämällä tavalla, irtisanomispäätöksessä sanotaan.

– Menettelynne ei osoita teidän olevan elämäntavoiltanne nuhteeton ja luotettava, kuten Rajavartiolaitoksen hallinnosta annetussa laissa edellytetään.

Rajavartiolaitos on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa tässä vaiheessa. Miestä vastaan on nostettu syytteet muun muassa törkeästä palvelusrikoksesta, virkasalaisuuden rikkomisesta ja lahjuksen ottamisesta. Syytteet käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat