Eduskunnassa ihmeteltiin 95 euron sähkölaskua – 92 euroa veroja ja siirtomaksua: "Käsittämätöntä"

Oppositiopuolue perussuomalaiset nosti torstaina eduskunnan kyselytunnilla esiin sähkön siirtohinnan. Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) viittasi kysymyksessään multialaisen Matti Ronkaisen mielipidekirjoitukseen.

Ronkainen kirjoitti muutama päivä sitten Keskisuomalaisessa saaneensa mökkinsä sähkölaskun kolmen kuukauden ajalta. Laskun summa oli 95 euroa, mutta sähköä oli kuitenkin mökillä kulutettu vain 2,96 euron edestä.

– Arvonlisäveroa laskussa on 18,51 euroa ja sähköveroja yhteensä 1,32 euroa. Kun ne vähennetään loppusummasta, sähköyhtiölle jää 75,82 euroa, Ronkainen hämmästeli.

– Siis kolme prosenttia oli energiasta. Loput 97 prosenttia oli veroja ja siirtomaksua. Liki jokaisessa muussakin perheessä ihmetellään valtavia siirtomaksuja. Ne ovat käsittämättömiä, Hakkarainen sanoi eduskunnassa.

Sähköyhtiö oli Ronkaisen mukaan vastannut, että summassa on mukana veroja ja että maksuihin on korotuspaineita maakaapelointi-investointien vuoksi.

"Sähkönjakeluyhtiöillä suuria velvoitteita"

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) vastasi Hakkaraiselle, että huoli siirtohintojen kehittymisestä koskettaa erittäin montaa suomalaista.

– Silloin kun maatamme ovat runnelleet erilaiset myrskyt eri puolilla ja sähkökatkot ovat olleet pitkiä, meillä on ollut suuri huoli toimitusvarmuudesta. Ja näitten huolien takia sähkönjakeluyhtiöille on säädetty melko suuria velvoitteita tehdä investointeja, joilla tuo toimitusvarmuus paranee.

– Olemme myös kuitenkin halunneet pitää sen siirtohinnoittelun järkevissä mitoissa ja asettaneet, esimerkiksi viime vuonna, korotuskaton siirtohinnoille. Tässä tasapainoillaan koko ajan toimitusvarmuuden ja sen seurauksena syntyvien kustannusten välillä, Tiilikainen vastasi.

Tiilikainen tiivisti, että keskimäärin sähkölaskusta yksi kolmasosa on varsinaista sähkön kulutusta, toinen kolmasosa on siirtoa ja kolmas kolmasosa verotusta.

– Sähkönsiirtoyhtiöitten investoinnit sähköverkkoon runsaan kymmenen vuoden aikana ovat liki 10 miljardia euroa, jotta sähkö meille häiriöttä tulee, ja tästä toimitusvarmuutta parantavia investointeja on noin kolmannes.

– Totta kai kun investointeja tehdään, niille odotetaan myös tuottoa, ja valitettavasti me kuluttajat joudumme sähkön siirtohinnasta jatkossakin maksamaan. Mutta valvonnan täytyy olla kohdallaan, että ylisuuria hinnoitteluja ei tehdä, Tiilikainen myös myönsi keskustelun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat