400 miljoonaa tonnia uutta muovijätettä vuodessa – silti sopu kansainvälisestä muovisopimuksesta on kiven alla

400 miljoonaa tonnia uutta muovijätettä vuodessa – silti sopu kansainvälisestä muovisopimuksesta on kiven alla 1:57
Kansainvälisestä muovisopimuksesta yritetään löytää sopua.

Kansainvälisestä muovisopimuksesta yritetään löytää sopua tiistaina Kanadan Ottawassa alkavissa neuvotteluissa. Erimielisyydet muovien käytön rajoittamisesta ovat edelleen suuria. Maailmassa syntyy 400 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa. Siitä vain kymmenen prosenttia kierrätetään, arvioi YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Muovia on kaikkialla: meressä, rannoilla, eläinten vatsassa, Etelämantereella ja Pohjoisnavalla. 
YK:n arvion mukaan maailmassa tuotetaan 400 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa. Siitä kierrätetään vain 10 prosenttia. Meriin päätyy vuodessa noin 8 miljoonaa tonnia muoviroskaa.

Maaliskuussa julkaistussa tutkimuksessa muoveista löydettiin yli 16 000 kemikaalia, selvästi enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Niistä neljäsosa on ihmisille haitallisia.

– Löysimme muoveista yli 4200 kemikaalia, joista voi olla haittaa ihmisten terveydelle tai ympäristölle tai niiden pysyvyyden takia, kertoo professori Martin Wagner Norjan teknis-luonnontieteellisestä yliopistosta.

Muoviteollisuus ja öljyntuottajat vastustavat rajoituksia

Kanadassa käytävissä muovisopimusneuvotteluissa yritetään löytää yksimielisyyttä muovien käytön rajoittamisesta.

Muun muassa EU, Japani ja Kanada ovat vaatineet tiukkaa muovisopimusta, joka johtaisi muovin tuotannon ja käytön vähenemiseen ja haitallisia kemikaaleja sisältävien muovituotteiden kieltämiseen tai rajoittamiseen.

Muoviteollisuus ja öljyntuottajamaat vastustavat rajoituksia. Heidän mukaansa muovin kierrätyksen ja uudelleenkäytön tehostaminen riittäisi.

Joissakin maissa muovien sisältämät kemikaalit velvoitetaan raportoimaan, mutta useimmissa maissa velvoitteita ei ole. Kansainvälistä sääntelyä on vain murto-osalle muoveista löydetyistä kemikaaleista. 

– Jos ajatellaan vaikka ruokien pakkaamista, materiaaleja, jotka ovat kosketuksissa ruokaan, kemikaalit voivat siirtyä pakkauksesta ruokaan. Kun siirtymistä tapahtuu, ihmiset nielevät näitä kemikaaleja ruuassaan, kuvailee Ruokapakkausfoorumin toimitusjohtaja Jane Muncke.

Kanadan neuvotteluissa pitäisi edistyä merkittävästi, koska muovisopimus on määrä saada valmiiksi joulukuussa Etelä-Korean Busanissa pidettävässä kokouksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat